Moj internet dnevnik
Zdravlje i prehrana
Zdravlje i prehrana
Prehrana
Arhiva
« » pro 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Podijeli s prijateljima
Blog
nedjelja, studeni 25, 2012
Blagotvorna svojstva sirovog krumpira odavno su poznata narodnoj medicini, no unatoč tomu prevladava mišljenje da se krumpir ne smije konzumirati sirov.

 

Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krumpir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

 

Od zabluda vezanih uz konzumaciju krumpira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krumpira otrovna.

 

Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krumpira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje.

 

Ono što jest opasno je nedozreo krumpir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu -  toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira.

 

No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (''očima'') i pozelenjenu koru.

 

Krumpirom protiv mnogih teških bolesti

 

O ljekovitosti krumpirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova.

 

Dr. Lesinger smatra da je krumpirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice.

 

U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu žlicu soka krumpira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

 

U terapiji čira želuca i dvanaesterca savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krumpirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

 

Dr. Jovan Tucakov tvrdi da sok od krumpira ima blagotvoran utjecaj na snižavanje razine šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških

oboljenja poput emfizema.

 

Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ''Put do zdravog života: raka se ne treba bojati'', tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krumpira može uvelike pridonijeti izlječenju od raka i drugih teških bolesti.

 

Učinkovitost krumpira u suzbijanju karcinoma postupno se dokazuje i u znanstvenim istraživanjima.

 

Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krumpira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.

 

Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.

Sok krumpira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.

 

U zadnje vrijeme krumpir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.

 

Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krumpira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.

 

Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.

 

Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krumpira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.

 

Blagodati krumpirova soka:

 

jača imunitet

čisti organizam od otrova

njeguje problematičnu kožu

koristi se kao dio terapije protiv raka

pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba

smanjuje razinu šećera u krvi

pomaže kod bolesti jetre i bubrega

štiti od kardiovaskularnih bolesti

 

 

Ljuska krumpira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata.

 

Konzumirate li krumpir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.

 

Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krumpiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

 

Između ostalog, vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera.

 

Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje.

 

Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore.

 

Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krumpira redovito masirati kritična mjesta.

 

Priprema soka

 

Sok od krumpira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krumpir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore.

 

Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U  tu svrhu možete uporabiti i sokovnik.

 

Sok uvijek pijte svježe pripravljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru, primjerice jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom.

 

alternativa-za-vas

zdravljeiprehrana @ 08:40 |Isključeno | Komentari: 0
Posjetioci