Moj internet dnevnik
Zdravlje i prehrana
Zdravlje i prehrana
Prehrana
Arhiva
« » tra 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Podijeli s prijateljima
Blog
petak, veljača 17, 2012
Ljekovito djelovanje

 

U novije vrijeme, o velikom povratku heljde svjedoče ponajprije poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U narodnoj medicini heljda se koristi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo  te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdinog čaja u liječenju:

- bolesti krvnih žila (proširenje vena, ovapnjenje žila, pucanje kapilara, i razna krvarenja kapilara),

- slabe memorije (posebno kod starijih osoba, hrana za mozak),

- reumatizma, glaukoma, dijabetesa,

- danas medicina koristi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog pritiska,

- znanstvena otkrića njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju pritisak, slično kao i riža te preporučuju heljdu u liječenju hipertenzije (visoki pritisak) i arteroskleroze (ovapnjenje krvnih žila),

- osobama starije dobi i osobama oboljelih od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) pomlađuju krvne žile

 

Čaj za smirenje

Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela (hajdina kaša) kod poremećaja u probavnom sustavu (želuca, crijeva),

- kod posljedica zračenja i kemoterapije (razne vrste karcinoma),

- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju, kao hrana za studente),

- kod živčane rastrojenosti (depresivna i razdražujuća stanja),

- gojaznosti (dijeta),

- kod slabe krvne slike (slabokrvnost),

- dijabetesa (danas možemo reći da su žitarice kao heljda, proso, zob, ječam i riža, hrana koja djeluje na dijabetes, te se preporučuje dijabetičarima da svakodnevno unose cjelovite kuhane žitarice u organizam),

Poznato je ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila. U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice. Grubo brašno od heljde upotrebljavamo za pripremu raznih obloga u liječenju raznih kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za njegu lica i to za pripremu maski (piling).

 

Ljekovit sadržaj

Plod heljde sadrži: energetska vrijednost na 100 g iznosi 1407 kJ ili 335 kcal. Ugljikohidrata ima 72 %, bjelančevina 12 %, biljnog ulja 2,4 %, biljnih vlakna 25 %, kalija 448 mg, fosfora 282 mg, kalcija 114 mg, željeza, natrija, globulina, glutenina, magnezija, vitamina B kompleksa. List: 1-5 % glikozida rutina (vitamin P). 

Toksičnost: fagopirin (list).

Rutin: flavonski glikozid izoliran iz rute (Ruta graveolens) po kojemu biljka dobiva i ime. Ima isto djelovanje kao i vitamin P: utječe na fragilnost kapilara, smanjuje njihovu propusnost i uopće smanjuje propusnost površinskih slojeva stanica. Koristi se u cijelom nizu indikacija u kojima postoje krvarenja i povećane tenzije ka krvarenjima kao posljedica smanjene rezistencije kapilara.

 

Kineska medicina (heljda - chiao mai)koristi med od heljde, za liječenje dječjeg mokrenja u krevetu.

Kontraindikacije nisu poznate, osim kod upotrebe većih količina.

 

Čaj

 

(za liječenje arterioskleroze i jačanja otpornosti kapilara)

2 čajne kašičice osušene biljke, 2 dl vode

Uputa za pripremu: kipućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.

Uputa za upotrebu: pijemo 2-3 šoljice čaja dnevno. Za dobar rezultat, terapija čajem traje 4-8 sedmica.

 

Čaj II.

 

(za liječenje arterioskleroze)

1 jsupena kašika neoljuštenog sjemena heljde, 2 dl vode

Uputa za pripremu: sjeme heljde kuhamo u vodi 10 minuta i procijedimo.

Uputa za upotrebu: Pijemo mlako 2-3 šoljice dnevno, a ako zasladimo sa heljdinim medom napitak djeluje umirujuće. Terapija traje 3-4 sedmice.

 

Heljdina supa

 

(za liječenje visokog pritiska i arterioskleroze)

1 šoljica sjemena heljde, 5 dag korijena peršina s lišćem, 1 l vode, kim

Uputa za pripremu: sjeme heljde operemo i navečer stavimo močiti da nabubri. Sutradan ocijedimo i stavimo kuhati. Kuhamo na tihoj vatri uz povremeno miješanje da ne zagori. Dok kuha, operemo korijen peršuna i sitno ga naribamo, a listove sitno isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajmo ribani korijen peršina i pustimo da kuha 2-3 minute.

Uputa za upotrebu: kad serviramo heljdinu juhu, neposredno prije samog jela posipamo sjeckanim peršinom i mljevenim sjemenkama kima.

 

Branje i prerada

 

U narodnoj medicini koristi  se biljka u cvatu i plod. Biljku beremo za vrijeme cvatnje, a sušimo na prozračnom mjestu u hladu. Plod koristimo za pripremu raznih jela (supe, kaše, popečci, žganci), te za dobivanje heljdinog brašna.

 

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

www.srecaizdravlje.blogspot.com

www.superrecepti.bloger.hr

www.zivotsretan.blogspot.com

English: www.haelthydiet.blogspot.com

http://medicineadviser.blogspot.com/

 

 

zdravljeiprehrana @ 16:02 |Komentiraj | Komentari: 0
Prati nas
 
 
Twitter
 
Posjetioci